Azure Hyper-V Recovery Manager

Élesben is elindult a Microsoft Windows Azure Hyper-V Recovery Manager, amely egy felhőben futó szolgáltatás a virtuális gépek replikálására és katasztrófa esetén visszaállítására.

Felhős szolgáltatásként nyújt VM-replikációt és helyreállítást a Microsoft. A Windows Azure Hyper-V Recovery Managert már jó ideje tesztelhették a felhasználók, most viszont elindult a kereskedelmi szolgáltatás, vagyis a termék hivatalos támogatást élvez, SLA-garancia vonatkozik rá, és éles környezetben is bevethető. Ráadásul március 1-ig kedvezményes árat is ad a felhasználóknak a Microsoft, derül ki Brad Anderson Windows Server-főnök blogbejegyzéséből.

Bár felhős szolgáltatásról van szó, fontos elmondani, hogy az Azure Hyper-V Recovery Manager (HRM) nem a felhőbe replikálja a felhasználó virtuális gépeit, a felhőben csak a "control plane" működik, itt találhatók a replikációs szabályrendszerek, az automatizációs logika, valamint a VM-ek replikációra vonatkozó állapota. A HRM biztonságos csatornán keresztül kommunikál a helyi adatközpontban működő System Center Virtual Machine Managerrel, és a VM-ek metaadatainak birtokában felügyeli a replikációt az elsődleges és másodlagos adatközpont között. A VM-ek adatai nem kerülnek a felhőbe, a replikáció a két adatközpont között történik, közvetlenül.

Az ügyfelektől származó visszajelzések alapján a magas ár és a komplexitás a legfőbb akadályai jelenleg annak, hogy a vállalatok minden alkalmazásra kiterjedő, katasztrófa utáni helyreállítási (disaster recovery, DR) intézkedéseket léptethessenek életbe, írja Anderson. A felhős megvalósítás előnye, hogy az ügyfélnek nem kell az adatközpontjaiban külön gépet dedikálnia ennek a funkciónak a megvalósítására, nem kell a gépre szoftvereket vásárolnia, azokat karbantartania és üzemeltetnie sem, ami takarékos. A megoldás emiatt lehetővé teszi akár kisebb méretű adatközpontok, kisebb szervezetek számára is, hogy egyszerűen valósítsanak meg távoli replikációt az üzletmenet folytonosságának fenntartásához.

A másodlagos adatközpontnak persze nem kell feltétlen saját üzemeltetésűnek lennie, az lehet egy hosztingszolgáltató infrastruktúrája is például, egyedüli megkötés, hogy Hyper-V köztesrétegen működjön, mivel a replikációt a Hyper-V Replica szolgáltatás végzi - ez az újítás a Windows Server 2012 R2-vel együtt érkezett verzióban található meg, segítségével egy VM előre beállított időközönként (30 másodperc-15 perc) aszinkron tükröződik egy távoli telephelyre, tetszőleges IP-hálózaton keresztül.

Windows Azure logoA felhős megvalósítás tehát segít elfogadható szinten tartani a költségeket, emellett bárhonnan és bármilyen eszköztől elérhető az Azure portálon keresztül, így egy rendszerüzemeltető szakember akár nyaralás alatt vagy utazás közben is módosíthat a beállításokon például. A szolgáltatás havidíjas konstrukcióban vehető igénybe, egy VM "védelme" havonta 16 dollárba kerül, a számlát pedig a napi átlagban "védett" virtuális gépek átlaga alapján állítja ki a Microsoft a hónap végén.

A Microsoft a HRM előnyei között említi emellett a könnyű konfigurálhatóságot is: Anderson szerint egy 500 VM-ből álló környezet replikálásának beállítása kevesebb mint két tucat kattintással elvégezhető a kezelőfelületen. A HRM nem csak a replikálást, hanem a visszaállítást is koordinálja a beállított paraméterek alapján - megadható például, hogy a webszerverek és alkalmazásszerverek előtt az adatbázisok terhelődjenek át.

A Hyper-V Recovery Managerről bővebben itt lehet olvasni, a weboldalról a szolgáltatás ingyenes próbaváltozatára is mutat link.

A hwsw.hu cikke nyomán