Privát felhők és szervervirtualizáció

A szervervirtualizáció az Infrastructure-as-a-Service és a Platform-as-a-Service jellegű szolgáltatások területén kulcsfontosságú technológiának számít. A szervervirtualizáció már említett képességei a privát felhő management csomagok hathatós támogatásval olyan kombinációt alkotnak, melyet szívesen használnak manapság. Azt is elmondhatjuk, hogy a szervervirtualizáció széleskörű elfogadottsága, valamint automatizáltságának szintje kikövezte az utat a felhő alapú szolgáltatásoknak, kölünösképpen az IaaS-nek. A szervervirtualizáció a többi szolgáltatás számára is hasznos technológiát jelent, de ezeknél már nem elengedhetetlen. Az SaaS és BPaaS típusú szolgáltatások szervervirtualizációs technológia nélkül is kiépíthetőek. Ezen felül az IaaS-t az SaaS szolgáltatások kialakításához is fel lehet használni. Ezzel kapcsolatban érdemes közelebbről megvizsgálni a Futjitsu Cloud Store-t, amiről az utolsó bekezdésben lesz majd szó.

 

A privát felhők természetes kiterjesztési lehetőségei a felhő szolgáltatóktól igényelt szolgáltatások. Ezekről a szolgáltatás bővítésekről az előző fejezetekben már volt szó. Például lehetőségünk van plusz számítási teljesítmény igénylésére a Fujitsu Infrastructure-as-a-Service szolgáltatásain keresztül, mellyel megnövelhetjük a személyi felhőnk aktuális kapacitásait. Elérhetőek továbbá olyan Backup-as-a-Service ajánlatok is, melyek eredetileg a kis- és középvállalkozások különböző szabályozási megfelelőségeit voltak hivatottak kiszolgálni. A következő lépés a közösségi vagy publikus felhő szolgáltatások bevezetése lehet, miután kiépítettük az on-premises típusú privát felhőnket.

Microsoft Private Cloud Fast Track

A technológiai partnerünk, a Microsoft által kezdeményezett program azt írja le, hogyan is kell kinéznie egy privát felhő infrastruktúrának ahhoz, hogy a Microsoft alkalmazásokkal a lehető legjobb összhangban legyen. A Fujitsu 2010 novemberében csatlakozott a programhoz, az öt első tag egyikeként. A program szigorú követelményeit és a referencia architektúrák értékeinek emelésére tett kísérleteket figyelembe véve, a Microsoft-tal együtt megalkottuk a saját referencia architektúránkat. A Fujitsu konfigurációja, kivéve a kis és középvállalkozásoknak szánt speciális verziókat, Fujitsu PRIMERGY szerverekből, Fujitsu ETERNUS tárolókból, Fujitsu ServerView Suite-ból, hálózati összetevőkből és egy Microsoft kezelő szoftver csomagból áll.

A Microsoft Private Cloud Fast Track-kel szemben ez a program, melyet a technológiai partenrünk, az Intel indított útjára, bármely típusú referencia architektúrával együttműködik, amellyel felhő infrastruktúrát lehet építeni. Azonban a kulcsszereplőnek számító Fujitsu kifejezetten az on-premises jellegű privát felhőket futtató referencia architektúrákra koncentrál, amelyek teljes mértékben különböznek a Microsoft Private Cloud Fast Track programban résztvevőktől. Amellett, hogy mi eltérő privát felhő kezelő csomagokkal ellátott megoldásokat építünk, a Fujitsu saját megoldásai a ServerView Suite-ot, a VMware vCloud Director-t és a Microsoft System Center-t használják. Számos felhőkre optimalizált termékünket integráltuk (pl.: Fujitsu PRIMERGY BX, CX és RX) a referencia architektúránkba.

Intel Cloud Builder

Az Intellel közösen azon dolgozunk, hogy a megrendelői igényeknek megfelelő új konfigurációkat dolgozzunk ki. Az Intel Cloud Builder Programját használjuk fel, hogy a megrendelőink számára nyilvánosan hozzáférhető segítséget nyújtsunk, különös figyelmet szentelve arra, hogy hogyan építsék fel a saját privát felhőjüket.