A virtuális gépek formátumai

A tény, hogy a különböző hypervisorokat technikailag eltérő alapokra fejlesztik, azt eredményezi, hogy egy adott hypervisorra készült virtuális gép nem lesz kompatibilis egy másik gyártó hypervisorával. A problémát úgy oldották meg, hogy (mivel az alkalmazás a virtuális gép részeként érkezik, nem pedig a hagyományos installálható formátumban) minden nagyobb hypervisor gyártó támogatja az OVF-t (Open Virtualization Format). Ezt a formátumot használva az adott virtuális gép, módosítás nélkül futtatható a különböző hypervisorokon. A hátránya viszont az, hogy ennek a formátumnak a használatával (amit a Distributed Management Task Force, Inc szabványosított) bizonyos gyártóspecifikus hypervisor funkciók nem lesznek elérhetőek a szabványosítás miatt. Emiatt a múltban és valószínűleg a jövőben is néhány ügyfél arra kényszerülhet, hogy egyszerre többféle hypervisort futtasson az adatközpontjaikban.

További rétegek beillesztése egy rendszerbe gyakran azt az érzetet kelti, hogy minden bonyolultabb lesz, és több energiára lesz szükség. Ez részben igaz az x86 szervervirtualizációra is, DE:

  • Az x86 szerverek ez elmúlt években óriási teljesítménynövekedést értek el, ami napjainkban is zajlik
  • A szervervirtualizáció nélkül használatos x86 szerverek átlagosan 15% alatti részarányt képviselnek
  • Napjaink x86 szerverei és részegységei kifejezetten szervervirtualizációra optimalizáltak
  • Majdnem az összes hypervisor stabil és teljesítmény optimalizált

Mindez azt jelzi, hogy a tipikus 10%-nál is sokkal kisebb a teljesítményveszteség, abban az esetben, ha nem valós idejű operációs rendszert használunk, szinte elhanyagolható.