Mi az a privát felhő?

A Fujitsu megfogalmazása szerint a felhő egy infrastruktúra, egy alkalmazás, egy tevékenység vagy tartalom felhasználása, melynél a felhasználás a következő három tulajdonsággal rendelkezik:

 • Pay per use, vagyis használat alapján kell fizetni utána
 • Rugalmas és testreszabható
 • Önkiszolgáló jellegű

A felhőknek általában a következő négy formáját különböztetjük meg:

 • a Privát Felhő kizárólag egyetlen adott cégnek / felhasználónak szánt szolgáltatás
 • a Közösségi vagy Megbízható Felhő egy adott felhasználói csoportot szolgál ki
 • a Publikus Felhő (elméletileg) az összes felhasználónak elérhető
 • a Hibrid Felhő pedig a fenti három bármely kombinációja


Mindegyik felhő formátumban megtalálhatóak a fenti 3 tulajdonsággal rendelkező szolgáltatások.

 • IaaS, Infrastructure-as-a-Service: szerver, tárhely és/vagy hálózati kapacitások nyújtása a felhasználóknak (pl.: rendszergazda)
 • PaaS, Platform-as-a-Service: operációs rendszerek és szoftver fejlesztői eszközök a szükséges IT infrastruktúrával együtt (pl.: szoftverfejlesztő). Leginkább arra használják, hogy SaaS szolgáltatásokat nyújtsanak vele.
 • SaaS, Software-as-a-Service: bizonyos szoftverek használatának biztosítása a felhasználók felé (pl.: bármely felhasználó, aki ismeri az adott szoftvert)
 • BPaaS, Business-Processes-as-a-Service: teljes üzleti folyamatok a felhasználók számára (pl.: logisztikai menedzser)

Napjaink legnépszerűbb IT szolgáltatásai


A felhasználók szemszögéből nézve, az új technológiával és how-to bonyodalmakkal kapcsolatos problémák teljesen „kimaradnak” a felhőszolgáltatásokat használva. A szolgáltatások használatával az ügyfél kifejezetten az alapvető üzleti folyamatira koncentrálhat, és nem kell a napi operatív dolgokba belemerülnie, a felhő alapú szolgáltatások szabványosított és automatizált folyamatainak köszönhetően. Csak hogy egy példát említsünk: egy felhőt használva - mindegy, hogy az esetünkben privát, publikus vagy közösségi, de a megfelelő szolgáltatásokkal felvértezve, melyekről fentebb írtunk – a kezdőpont egy katalógus, melyben az előre definiált szolgáltatásokat találjuk meg. A hozzáférést egy önkiszolgáló portálon keresztül oldják meg, ahol a felhasználó a kért szolgáltatást megigényelheti. Miután a felhasználó megtalálta és megigényelte a számára szükséges szolgáltatást, egy elfogadó-visszautasító munkafolyamat fut le automatikusan. Ha a kérést elfogadják, a felhasználó elkezdheti használni a szolgáltatást a katalógusban található leírás szerint. A szolgáltatás funkcionális leírása mellett a fent említett katalógus az árazásról, a fizetési feltételekről és a szolgáltatás minőségi követelményeiről is tartalmaz információkat, mint például az éves rendelkezésre állási idő, a hibakezelés utáni helyreállítási idő, a biztonsági mentések ütemezése (amennyiben vannak) és még sok minden más. Az utóbbi példákat összesítve Szolgáltatási Szint Megállapodásnak, vagy más néven SLA-nak (Service Level Agreement) hívjuk.

Összefoglalva, a felhő alapú szolgáltatások felhasználói többé nem kell, hogy a mögöttes technológiával vagy annak telepítésével és beállításaival foglalkozzanak – a felhasználó csak választ az elérhető szolgáltatások közül, használja őket, amikor szüksége van rájuk, majd fizet a használatuk után.

A Privát Felhő egy olyan felhő szolgáltatás, ami egyetlen felhasználót szolgál ki. Két különböző módon működik:

 • A Private Cloud on-premises azt jelenti, hogy a felhő működése a felhasználó adatközpontjában, a felhasználó IT infrastruktúráján működik
 • A Private Cloud off-premises pedig az adott felhasználónak dedikált, „as-a-service” szolgáltatás a szolgáltató adatközpontjában

Mivel a felhő környezet mindkét esetben csak az adott felhasználó igényei szerint van kialakítva, egyértelmű, hogy a felhő alapú szolgáltatások három kulcs kritériuma – payper use, rugalmas és testre szabható, önkiszolgáló jelleg – nehezen tud teljes egészében teljesülni. A pay per use előnyeit véve például, egy Private Cloud on-premises szolgáltatás esetében a felhasználó a felelős az egész IT infrastruktúráért és így az erre költendő beruházási költségekért is, többé-kevésbé függetlenül attól, hogy mekkora kapacitást használ fel. Másik oldalról viszont így jobb ráhatása van a felhőre, beleértve az SLA meghatározását, illetve az adatok kezelésének részleteit is.
Ebben az írásban a privát felhőt Private Cloud on-premises-ként fogjuk fel.

Mielőtt beforgatná a meglévő IT infrastruktúráját egy privát felhőbe, vagy nekiállna az elejétől felépíteni azt, a cége üzleti folyamatainak részletes vizsgálata szükséges. Ebben szerepelnie kell annak, hogy miképpen kívánja elérni a rövid, közép illetve hosszútávú céljait a következők segítségével:

 • A virtualizációs technológiák és automatizációs eszközök kiterjedt használata
 • On-premises privát felhő környezet
 • Közösségileg vagy publikusan elérhető as-a-service ajánlatok

Máskülönben valószínűleg olyan privát felhő környezetet fog kiépíteni, amelynél az elért eredmények nem fognak egybevágni a kezdeti elvárásokkal.