Felhő szolgáltatások

A Fujitsu megfogalmazása szerint a felhő egy infrastruktúra, egy alkalmazás, egy tevékenység vagy tartalom felhasználása, melynél a felhasználás a következő három tulajdonsággal rendelkezik:

  • Pay per use, vagyis használat alapján kell fizetni utána
  • Rugalmas és testreszabható
  • Önkiszolgáló jellegű

A felhőknek általában a következő négy formáját különböztetjük meg:

  • a Privát Felhő kizárólag egyetlen adott cégnek / felhasználónak szánt szolgáltatás
  • a Közösségi vagy Megbízható Felhő egy adott felhasználói csoportot szolgál ki
  • a Publikus Felhő (elméletileg) az összes felhasználónak elérhető
  • a Hibrid Felhő pedig a fenti három bármely kombinációja
Bővebben …Mi az a privát felhő?
A privát felhők kezelése

A privát felhők kezelése ugyanazt a alapfelépítést igényli, mint bármely más felhőé. A szolgáltatások, amelyeket a privát felhőnek biztosítaniai kellene a felhasználói felé: infrastruktúra, platform, szoftver és üzleti folymatok. Az összes management szoftvernek integrálva kell lennie ahhoz, hogy egy teljes felhő megoldást tudjunk biztosítani. Manapság különféle eszközök állnak rendelkezésünkre a privát felhők szolgáltatására, például a Fujitsu ServerView Resource Orchestrator Cloud Edition, amit írásunk következő fejezeteiben tárgyalunk bővebben.

ServerView® Resource Orchestrator Cloud Edition

Mitöbb, ahogyan azt a szervervirtualizációs részben már említettük, a hypervisor és a kezelő szoftver forgalamzók saját felhő management eszközöket ajánlanak a felhasználóiknak. Ahhoz, hogy az ügyfeleink által elvárt szolgáltatásokra megfelelő megoldást tudjunk biztosítani, a fenti szolgáltatás csomagokkal egészítettük ki saját portfóliónkat. Az olyan eszközök, mint például a VMware vCloud Director, a közösségi vagy publikus felhők kezelésére is megfelelőek lehetnek – így akár egy hibrid felhő környezet kialakításában is segíthetnek.

Bővebben …Hogyan kezeljük a privát felhőket?
Infrastructure-as-a-Service

A szervervirtualizáció az Infrastructure-as-a-Service és a Platform-as-a-Service jellegű szolgáltatások területén kulcsfontosságú technológiának számít. A szervervirtualizáció már említett képességei a privát felhő management csomagok hathatós támogatásval olyan kombinációt alkotnak, melyet szívesen használnak manapság. Azt is elmondhatjuk, hogy a szervervirtualizáció széleskörű elfogadottsága, valamint automatizáltságának szintje kikövezte az utat a felhő alapú szolgáltatásoknak, kölünösképpen az IaaS-nek. A szervervirtualizáció a többi szolgáltatás számára is hasznos technológiát jelent, de ezeknél már nem elengedhetetlen. Az SaaS és BPaaS típusú szolgáltatások szervervirtualizációs technológia nélkül is kiépíthetőek. Ezen felül az IaaS-t az SaaS szolgáltatások kialakításához is fel lehet használni. Ezzel kapcsolatban érdemes közelebbről megvizsgálni a Futjitsu Cloud Store-t, amiről az utolsó bekezdésben lesz majd szó.

Bővebben …Privát felhők és szervervirtualizáció